Saturday, 8 November 2014

မုန္႕လံုးေရေပၚ ခ်ဳိခ်ဳိေလး



အခ်ိန္အခါမဟုတ္ေပမဲ့ စားခ်င္စိတ္ေလးေပၚလာတာနဲ႕ မုန္႕လံုးေရေပၚေလး လံုးစားျဖစ္ပါတယ္ ျမန္မာ့လ်ာ ျမန္မာ့ခံတြင္းဆိုေတာ့ ဘယ္အခ်ိန္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြကို တမ္းတမိတာေတာ့ အမွန္ပါ။

မနက္အိပ္ယာကနိုးတာနဲ႕ ပဲျပဳပ္ထမင္းေၾကာ္ေလး စားလိုက္ရရင္ေကာင္းမလား ဆီထမင္း ေ႐ႊထမင္းေလးမ်ား စားလိုက္ရရင္ ေကာင္းမလားဆိုျပီး စိတ္ထဲမွာ အာသီသျဖစ္မိတာေတာ့ တကယ္ပါ ဒါေၾကာင့္မို႕ ဒီေန႕ေတာ့ မုန္႕လံုးေရေပၚေလးလံုးျပီး ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပေလး စားၾကတယ္ေပါ့ေနာ္။

ျပင္ဆင္ရမွာေလးေတြ ေျပာပါမယ္

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
  • ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၁ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • အုန္းသီးမွဳန္႕ - အနည္းငယ္
  • ထန္းလွ်က္ခဲ - အနည္းငယ္
  • ဆား - အနည္းငယ္
မုန္႕လံုးဖို႕အတြက္ ျပင္ပါမယ္
  • ဆန္မွဳန္႕ ႏွင့္ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ေရနည္းနည္းခ်င္းထဲ့ျပီးႏွဲေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီးေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • ေရတခါထဲမထဲ့ဘဲ ေျဖးေျဖးခ်င္းႏွဲတာက ေရကိုလိုသေလာက္ဘဲသံုးနိုင္ပါတယ္
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက နာရီ၀က္တနာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အနိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ
  • အ၀တ္ေရစိုေလးအုပ္ထားေပးက ပိုေကာင္းပါတယ္
  • ထန္းလွ်က္ခဲကို လက္တစ္ရဲ႕ တ၀က္သာသာေလာက္ေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
  • အုန္းသီးမွဳန္႕ကို ဆားအနည္းငယ္ထဲ့ျပီး ငံျမျမေလးရေအာင္ ဖြဖြေလးနယ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားျပီးတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အလံုးေလးျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ညိွဳးႏွင့္ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာေနရာသို႕ထန္းလွ်က္ခဲ အစိတ္ေလးတခုထဲ့လိုက္ပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲေပၚသို႕ မုန္႕သားျပန္အုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီးအုပ္ေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ ေပၚပါက မုန္႕သားကို ေရဆူဆူႏွင့္ျပဳတ္ခ်ိန္မွာ ထန္းလွ်က္မ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္ပါတယ္
  • အားလံုးလံုးျပီးပါက ေရမ်ားမ်ားထဲ့ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက လံုးလံုးထားေသာမုန္႕မ်ားကို တလံုးခ်င္းထဲ့ေပးပါ
  • မုန္႕သားက်က္ျပီးေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ားက်က္ေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ထားျပီးမွဆယ္ပါ
  • ေရေအးဇလံု သန္႕သန္႕ထဲသို႕ ေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကို ဇြန္းဇကာျဖင့္ဆယ္ထဲ့ပါ
  • မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ား ေအးလာပါက ဆီစြတ္ထားေသာ ဌက္ေပ်ာဖက္ေပၚသို႕ ဖ်န္႕ျပီးတင္ေပးပါ
  • ဌက္ေပ်ာဖက္မ႐ွိပါက ပန္းကန္ျပားထဲသို႕ဆယ္ထဲ့ပါ
  • အားလံုးျပီးပါက အုန္းသီးမွဳန္႕ျဖဴးျပီး ရာသီစာ မုန္႕လံုးေရေပၚေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

4 comments:

  1. မာမာေရ မုန္႔လုံးေရေပၚလာစားေနတယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အားမနာနဲ႕ေနာ္ စားပါ စံပယ္ခ်ဳိေရ

      Delete
  2. အစ္မ လုပ္ထားသမွ် မုန္႔ေတြ အစားအေသာက္ေတြကို အားေပးသြားပါတယ္ေနာ္ .... ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. အားေပးတတ္တဲ့ညီမေလးေၾကာင့္ ပင္ပန္းရက်ဳိးနပ္ျပီး အေမာေျပပါတယ္ ညီမေလးေရ

      Delete